Oldal kiválasztása

Öko tisztítószerek

Nagyon sokszor halljuk azt a kifejezést, hogy „öko”, legyen szó ételről, ruháról vagy háztartási eszközről. Sejtjük, hogy valami pozitívabbat jelent, mint a nem öko társai, de még sokszor most sem nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott termék esetében hogyan értsük a jelzést.

Az öko szó jelentéstanilag megegyezik a bio és az organikus kifejezésekkel is. Az öko tisztítószerek például az a lényege, hogy előállításuk ellenőrzött és környezetkímélő módon történik. Azonban itt is van mindig kisbetűs rész!

Nagyon fontos, hogy ne legyünk restek utánajárni a megvásárolni kívánt terméknek és válasszunk olyat, amely tényleg környezetbarát. Nem érdemes mindent elhinni a flakonon vagy a reklámban feltüntetett feliratoknak. A legtöbb esetben nem környezetvédelmi vagy egészségügyi szempontból szabályozzák a feltüntetett információkat, hanem versenypiaci elvek alapján. Sokszor előfordul, hogy az adott gyártó önkényesen feltünteti a bio, öko, vagy natúr jelzőket, azonban ugyanott és ugyanúgy készül, mint a nem öko termékei. A szép zöld flakonon meg néhány minimálisan megváltoztatott összetevő százalékon kívül nem módosul semmi kényeges. Ami viszont még bosszantóbb, hogy ezért jogilag nem vonhatóak felelősségre. Ezzel a marketing fogással, csúnyán szólva a vásárlót nézik hülyének, szebben megfogalmazva, az emberek felületességére és divatorientáltságára alapoznak ezek a gyártók.

Az igazi öko tisztítószerek tehát olyan összetételű és kiszerelésű termékek, amelyek egyáltalán nem, vagy nullához közeli értékkel terhelik a természetet. Az olyan öko tisztítószerek, amelyek megfelelnek a szigorú környezetvédelmi szabályozásoknak is, valóban segítenek abban, hogy ne csak a bolygót tudd óvni a tudatos magataratásoddal, hanem a legfontosabbakat is az otthonodban.